Aké budú dôsledky zavedenia PZP pre túto kategóriu vozidiel, účastníkov dopravy a poškodených? Zo Smernice Európskeho parlamentu, ktorú u nás pokryla novela PZP, vyplýva povinnosť pre majiteľov e-kolobežiek uzatvoriť od 1. augusta 2024 povinné zmluvné poistenie (PZP).

Povinné PZP sa týka všetkých „elektro-kolobežiek“ (i obdobných vozidiel) v prípade, že ich konštrukčná rýchlosť uvedená výrobcom presahuje 25 km/hod., tiež aj obdobných vozidiel, ktoré dosahujú rýchlosť viac ako 14 km/hod. a zároveň vážia viac ako 25 kilogramov.

 

Zmeny v PZP a nové povinnosti všeobecne

Novela zvyšuje poistnú ochranu z PZP. Pri škodách na zdraví sa zvýši limit krytia z doterajších 5,24 mil. EUR na 6,45, v prípade škody na majetku z 1,05 mil. na 1,3 mil. EUR. Zvyšujú sa aj pokuty za neuzatvorenie PZP (po novom od 50 do 5 000 EUR), upravujú sa regresné nároky poisťovní, rozširujú nároky poškodených (iná ujma), akceptuje sa elektronická komunikácia s poisťovňou, zjednodušuje sa prístup k potvrdeniu o bezškodovosti, zavádza sa jednotný mechanizmus pri likvidácii majetkových škôd (vyhláška) a iné.

 

Pokrytie škôd spôsobených e-vozidlami

Za posledných päť rokov vzrástol počet nehôd na elektrických kolobežkách desaťnásobne. Riziková je rýchla jazda po chodníku, bez prilby alebo vo dvojici. Kolízie elektro-kolobežiek v premávke sa posudzujú ako dopravné nehody. Primerane sa na a aj na iné moderné e-vozidlá vzťahujú pravidlá cestnej premávky.

Aj u nás rýchlymi elektro-kolobežkami došlo na cestách k už nejednej tragédii či nehode s vážnymi následkami. Poškodení majú rovnaké nároky ako napr. pri zrážke dvoch áut.  Z PZP sa bude poškodeným hradiť náhrada majetkovej škody, škody na zdraví, ujmy, liečebných nákladov, straty na zárobku a ušlého zisku, vecnej škody a pod. Zdravotné poisťovne si budú môcť regresovať svoje výdavky súvisiace s liečbou z PZP poisťovne.

 

Aj keď kolobežka nemá PZP, poškodení majú nárok na náhradu škody

To, či kolobežka má alebo nemá platné PZP neurčuje, či máte nárok na náhradu škody. Ak vám škodu spôsobil vodič kolobežky (platí to aj pre zdieľané kolobežky či doručovacie spoločnosti), máte nárok na náhradu škody. Ide o to od koho a za akých podmienok si ich uplatníte. Z PZP nároky možno uplatniť mimosúdne, v rámci tzv. likvidácie poistnej udalosti (uhradí poisťovňa), naopak, priamo od vinníka (bez PZP) možno skôr predpokladať uplatnenie náhrady škody súdnou cestou. Ak malo e-vozidlo povinnosť uzatvorenia PZP ale ho reálne nemá, odškodnenie je možné získať z tzv. garančného fondu.

My, ako profesionálna odškodňovacia spoločnosť uplatňujeme nároky poškodených mimosúdne – z PZP (alebo napr. z poistenia zodpovednosti škodcu).

Nemajetkovú ujma v prípade tragických nehôd

Po dlhých rokoch sa do PZP novelou dostáva aj nárok poškodených a pozostalých na nemajetkovú ujmu (aj vďaka Asociácii SAOPP, ktorej sme členom). Napomôže poškodeným nárokovať si utrpenú nemajetkovú ujmu aj mimosúdne, v rámci likvidácie poistnej udalosti. Samotnú výšku ujmy zákon neupravuje, často preto bude závisieť až od rozhodnutia súdu.

 

Poisťovne sa do PZP „e-vozidiel“ nehrnú…

Pár dní pred zavedením povinného PZP pre e-vozidlá je zrejmé, že nie všetky poisťovne budú taký produkt ponúkať. Dôvodom je možná nerentabilnosť, nepripravenosť poisťovní alebo nejasnosť zákona v ich evidencii (chýba EČV ako je u bežných áut). Niektoré poisťovne produkt pripravujú a niekoľko ich k dnešnému dňu produkt aj aktívne ponúka.

 

Čo robiť, ak vám škodu v premávke spôsobí e-kolobežka?

  • zachovajte duchaprítomnosť (ako pri bežnej dopravnej nehode)
  • na mieste zabezpečte hlavne zdravie, život a majetok účastníkov nehody
  • v prípade poškodenia zdravia či verejného majetku privolajte hneď pomoc a políciu
  • poskytnite do ich príchodu prvú pomoc zraneným
  • zdržte sa požitia alkoholu alebo omamných látok do príchodu polície
  • zadokumentujte si miesto (ak je to možné a vhodné, zhotovte si fotografie/video)
  • ak nehrozí nebezpečenstvo, zabezpečte miesto (s ničím nehýbte) do príchodu polície
  • ak je privolaná polícia (a nehodu aj zadokumentuje) nie je potrebné spisovať správu o nehode

Po udalosti:

  • preverte si PZP e-kolobežky (kde a či je uzavreté PZP, opíšte si číslo poistky)
  • môžete nahlásiť škodu do príslušnej poisťovne
  • uchovajte si všetky potrebné dokumentu z polície, od vinníka, zo zdravotného zaradenia (ambulancia, nemocnica), uchovajte si aj vlastnú fotodokumentáciu poškodených vecí
  • poskytnite súčinnosti pri policajnom šetrení nehody

Pre maximálnu náhradu škody nás kontaktujte TU!