Najnižšia od vzniku SR. Najmenej tragédií sa stalo v Trenčianskom kraji. Nezahynul žiaden spolujazdec na motocykli. Muži boli hospitalizovaní dvakrát častejšie ako ženy. Najrizikovejší deň bol piatok, cesty I. triedy a podvečerný čas.

 

Podľa policajných štatistík sa v roku 2021 stalo najmenej dopravných nehôd a ťažkých úrazov od vzniku Slovenskej republiky. Za uplynulý rok evidujeme tiež druhý najnižší počet ľahko zranených osôb. Tieto čísla opäť ovplyvnila aj pandémia.

Na území SR sa minulý rok stalo 11 869 dopravných nehôd, usmrtených bolo 226 ľudí. Počet ťažko zranených bol 853, počet ľahko zranených 4 492. Počet nehôd zavinených alkoholom sa vyšplhal na 1 536 (210 obetí). Najmenej tragických nehôd zaevidovali v Trenčianskom kraji (2) a najviac ich bolo v Nitrianskom regióne (45).

Pri dopravných nehodách prišlo o život 54 chodcov, 15 cyklistov a 25 motocyklistov. Na motocykli neprišiel o život žiadny spolujazdec. Vo vozidlách bolo usmrtených 130 osôb, z toho 93 vodičov a 37 spolujazdcov.

Medzi najčastejšie príčiny nehôd, vrátane tých tragických, patrilo porušenie povinnosti vodiča (nevenovanie sa vedeniu vozidla, nesledovanie situácie v premávke, nedanie prednosti) a už tradične aj rýchlosť jazdy.

Z pohľadu cestnej siete bolo v roku 2021 usmrtených najviac osôb na cestách I. triedy (82). Najrizikovejším dňom v týždni bol piatok, keď prišlo o život 40 ľudí. V najrizikovejšom čase (16:00 – 20.00) zomrelo 67 obetí.

Podľa údajov NCZI bol počet hospitalizácií po nehodách spolu 3 538, čo je medziročný pokles zhruba o 10 percent. Muži, najčastejšie vo veku od 15 do 19 rokov, boli hospitalizovaní dvakrát častejšie ako ženy. Z hľadiska diagnózy poranenia prevládalo vnútrolebečné poranenie,  zlomenina rebra (rebier), mostíka a poranenie hrudníkovej chrbtice. Stredná doba hospitalizácie sa pohybovala okolo 50 dní.

 

Zdroj: Polícia SR, NCZI, TASR.